Nagygombos Borászat

NAGYGOMBOS KÖNNYED VÖRÖS 2018

Évjárat

2018

Szín

Vörös

Típus

Bor

Szőlőfajta

Portugieser, Blauburger, Cabernet franc

Szárazság

Száraz

Ország

Magyarország

Borvidék

Mátra

Alkoholtartalom

12,5 % Vol.

Kiszerelés

0,75 L

Fogyasztási hőmérséklet

16 C

Maradék cukor

1,4 g/L

Rubinszínű bor lilás reflexekkel. Illata intenzív és attraktív, tele gyümölcsökkel. Az ízében is érezni a meggyet, az áfonyát és a szilvát. Mellette édesfűszerek, boróka és vérnarancs teszik izgalmassá a kortyot. A nevéhez hűen kifejezetten karcsú, kedves, jó ivású bor.

  • Szilvás
  • Áfonyás
  • Meggyes

1 190 Ft

Egységár: 1 587 Ft/L

Készleten

Ingyenes szállítás 15 000 Ft felett

Biztonságos fizetés

  • Szilvás
  • Áfonyás
  • Meggyes

Rubinszínű bor lilás reflexekkel. Illata intenzív és attraktív, tele gyümölcsökkel. Az ízében is érezni a meggyet, az áfonyát és a szilvát. Mellette édesfűszerek, boróka és vérnarancs teszik izgalmassá a kortyot. A nevéhez hűen kifejezetten karcsú, kedves, jó ivású bor.

Az évjáratról

Lényegében már tavasztól kezdve rendkívül meleg év volt, amit ráadásul az is megnehezített, hogy a 2017-es aszályok után a talajok vízháztartása sem volt megfelelő. Ez kirívóan korai szüretet eredményezett a legtöbb borvidéken, szerencsés esetben még, illetve már jó savú, szép aromatikájú, de valamelyest korán érő borokkal.

Portugieser

A legfrissebb kutatások szerint osztrák eredetű fajta, de Németországban és szórványosan a Kárpát-medence egész területén megtalálható. Szigorú hozamkorlátozás nélkül könnyű, kissé lapos, lágy savú, közepesen aromatikus bort ad. Hazai termőterülete több mint 900 hektár, Villányon kívül a Kunságban és az egri borvidéken találkozhatunk vele.

Blauburger

Ausztriában a kékoportó és a kékfrankos keresztezésével hozták létre, hazánkban leginkább az Egri borvidéken találkozhatunk vele. Az Egri bikavér készítéséhez kiemelten ajánlott nyolc vörösborszőlő egyike. Bőtermő, ám termőképessége kissé elmarad a kékfrankosétól. A kékfrankosnál erősebb, rendszerint 18 mustfok feletti cukortartalommal és harmonikus savtartalommal szüretelhető. Forrás: Borászportál.hu

Cabernet franc

Fontos és régi bordeaux-i fajta. Általában halványabb, könnyebb, lágyabb és illatosabb bort ad, mint a cabernet sauvignon, hajlamos a zöldes, vegetális tónusokra is. Újabb kutatások szerint baszk eredetű, egyébként a cabernet sauvignon őse (egyik „szülője”, a sauvignon blanc mellett). Mo.-on 1300 ha terem belőle.